1315 poze   56544 vizite
Albume
a Contactacasa la crescatoriAchizitie californian 2014Achizitie mascul 96 pct camp nationalAchizitii berbec 2014Achizitii martie 2013 marele berbec germanAchiztie mascul germania 96 pct De vanzaream facut noi achizitii 2012 berbecAm noi achizitii 2012 marca Ilie Nigaberbeci_germani arhivacampion national Romania Suceava 2014Coccidiozacuib din 8 05 2014 din galbeniCuib din campioana nationala 2015Cuib din campioni nationali 2015cumparCusti transportde ce se tatueaza iepuriiDe vanzareEXPO IASI 2013Expo Iasi 2014Expo Iasi 2015Expo TG SECUIESC 2013Femela 8 luni neagrafemela californian 8 lunifemela galben 9 luni 1 fatareFemela galben agouti mantulat 7 luniFemela Havana mantulatFemela pt 2016Femela Thuringen 7 luniFemela thuringian inchisFemela2 thuringen pt2016Femele Thuringen 6 lunifluture urias_german pestritGaini   pui italianca 6 zile 2013gaini combatante indiene piticigaini italiene potarnichiugaini-australorpinformatii utileInvitatiela peste 1Linie Slovacia achizitiemascul 2017Mascul agouti pt 2016mascul californian 10 luni   femela 8 gri agoutiMascul chinchilaMascul chinchila 5 luniMascul galben agouti 10 luniMascul Isabel 1 anMascul pt 2016Mascul pt 2017Mascul Thuringen pt 2016mascul urias gri german 2 3013mascul urias gri german 1 2013masculi berbec 2014Masculi berbec 2015 maturiMatca berbec pt 2014maternitateaMedicamente si medicamentatia la iepuriMetode de crestere a iepurilor de rasaNoua achizitieo femela berbec superba la 8kg vandutaPentru crescatoriPentru mine 2017poze bacauPoze clujPoze Czifra calinPoze pt un prietenPoze Salajpoze svRezultate europene FrantaRezultate obtinute la expo Iasi 2013Rezultate obtinute la expo Iasi 2014Rezultate obtinute la expo Iasi 2015Rezultate obtinute la expo Iasi 2016Rezultate obtinute nationala Lugoj 2015Sora campionului vandutaTineret 2014   femela nr 9      mascul nr 5   femela 10   femela nr 1   femela nr 2   femela nr 3   femela nr 4      femela nr 5   femela nr 6      femela nr 8   femela nr 7   masc 5   mascul nr 1de vanzare 94pct nationala sv      mascul nr 2         masc 3         masc 4 chinchilaurias_german arhiva

membru din 4 septembrie 2009

de ce se tatueaza iepurii

1. DE CE SE TATUEAZĂ IEPURII ?

Întrebarea este firească, și are un răspuns cu mai multe motivații :
a) pe baza tatuajului iepurii pot fi identificați de către crescători - dacă numărul iepurilor dintr-o crescătorie depășește câteva zeci, mai ales la crescătorii care au o bază de selecție solidă, acest lucru îi ajută la a nu face confuzii între exemplarele aceleiași rase.
b) tatuajul specifică vârsta animalului și zona din care provine - pe baza acestor informații se fac împerecheri, se programează montele, se clasează animalele bătrâne;
c) faptul că iepurii sunt tatuați prezintă avantajul posibilității realizării unei genealogii a unei familii, sau a unei linii concepute de un anumit crescător. Genealogia iepurilor este înscrisă pe certificatul de origine emis de asociație, înscrisurile fiind făcute de responsabilul registrului genealogic sau chiar de crescător .
d) tatuajul unui iepure poate fi controlat sau verificat de către un terț ( arbitru în concurs, sau cumpărător la expoziție) la registrul asociației respective, pe baza certificatului de origine.
e) iepurii din rase pure folosiți la reproducție este bine a fi tatuați tocmai pentru ca să existe posibilitatea realizării arborelui genealogic de către crescător. Acest lucru îi ajută pe crescători la selecție și la ameliorarea rasei, chiar dacă iepurii respectivi nu participă la concursuri. Este greșită ideea că numai iepurii de concurs se tatuează.
Se pot tatua chiar și hibrizii care sunt folosiți la împerecheri pentru diverse infuzii sau pentru obținerea unor rase. Bineînțeles acest lucru se specifică pe certificatul de origine.
f) iepurii care participă la competiții, concursuri, expoziții trebuie să aibă tatuaj. Proprietarul trebuie să aibă și certificatul de origine al iepurelui respectiv cu avizele sanitar-veterinare. Tatuajele iepurilor aflați în concurs se verifică de către responsabilul registrului genealogic al asociației naționale, care are și responsabilitatea de a completa după omologarea rezultatelor concursului, pe certificatul de origine al iepurelui, titlul câștigat de acel iepure la acea competiție, la cererea crescătorului !
Titlul obținut nu se trece doar pe fișa de arbitraj, ci se menționează și pe certificatul de origine la rubrica special destinată ( Calificative obținute la expoziții ) !

2. CARE E PROCEDURA DE ÎNREGISTRARE ?

- Procedura corectă este următoarea: membrii clubului care au femelele cu pui, anunță din timp existența cuibului ( data fătării), responsabilului cu registrul genealogic pentru a fi notați pe o listă de așteptare în ordinea cronologică ).
Când puii împlinesc 2 luni, crescătorul completează certificatul de montă, document care atestă existența cuibului cu ...n pui de iepuri de rasă.
Certificatul de montă se transmite responsabilului cu registrul genealogic pentru a face înscrisurile necesare în registrul genealogic.
Crescătorul va primi certificatul de montă înapoi completat cu datele de înregistrare din registrul genealogic, pe baza cărora va executa tatuajul iepurelui.
-*** ( Noi am realizat formularul electronic al Certificatului de montă ce e transmis prin e-mail și lucrăm efectiv cu formularul electronic ).

3. CINE TATUEAZĂ IEPURII ?

- Maestrul responsabil cu tatuajele în cadrul clubului de iepuri sau crescătorii care au clește - fiindcă noi avem în club crescători care au propriul clește de tatuat .
După însușirea regulilor corecte de tatuaj, fiecare membru poate tatua proprii iepuri, cu condiția transmiterii anterioare a datelor necesare înscrierii în registrul genealogic, și cu respectarea tuturor procedurilorregulamentului Registrului Genealogic al UGCPPAM România .
Tatuarea se face de crescător sub îndrumarea maestrului. Bineînțeles fiecare crescător va selecționa foarte bine iepurii care merită a fi tatuați, adică acei iepuri care sunt destinați să participe la reproducție sau la expoziții.
De ce?
Fiindcă foarte mulți crescători și-au luat clește de tatuaj și își tatuează iepurii singuri. Acest lucru este un avantaj mai ales pentru membrii aflați la anumite distanțe . Iepurii tatuați trebuie să aibă neaparat și certificat de origine emis de asociația națională .

4. CÂND SE TATUEAZĂ ? LA CE VÂRSTĂ ?

- Iepurii se tatuează când încă sunt cu mama lor, la vârsta de 2 luni , pentru rasele mari , iar pentru rasele mijlocii, mici și pitice, tatuajul se va executa atunci când urechea este suficient de dezvoltată pentru a permite tatuarea, de obicei pe la 3 luni.
Există și cazuri excepționale când se tatuează exemplare mai mari de 2 luni, sau chiar adulte, deoarece nu au existat posibilități de tatuare - lipsă clește - exemplarele se înregistrează în registru cu datele respective și se verifică dacă sunt rasă pură .

5. CARE IEPURI SE TATUEAZĂ ?

Se tatuează numai iepurii de rasă pură, iepurii care sunt destinați în special reproducerii, și care sunt destinați evenimentelor expoziționale . Dintr-un cuib se vor tatua exemplarele care merită întradevăr să aibă urmași și care au fost selecționate pe baza unor criterii de selecție bine concepute de fiecare crescător, în concordanță cu cerințele standardului rasei respective !***
Se pot tatua și exemplare hibride rezultate din încrucișarea părinților aparținând unor rase diferite, dacă aceste animale participă la anumite programe sau proiecte de ameliorare ce se desfășoară pe o anumită perioadă de timp, din necesitatea identificării corecte .
Când se tatuează maestrul de tatuaje sau crescătorul verifică ca fiecare exemplar tatuat să fie fără defecte grave, sau alte leziuni în diverse părți ale corpului.

6. UNDE SE TATUEAZĂ ? CARE SUNT REGULILE ?
Se tatuează urechea stângă și urechea dreaptă după regulile cunoscute.


7. CÂȚI IEPURI POATE TATUA UN CRESCĂTOR ?

Un crescător poate tatua practic un număr nelimitat de iepuri, dacă condițile pe care le are îi permit acest lucru, și dacă plătește taxele de tatuaj stabilite pentru înregistrarea și certificarea lor ( ale asociației ) - pe baza cărora primește numere din registrul genealogic și certificatele de origine.

8. CU CE SE TATUEAZĂ ?

Cu clește de tatuat iepuri special, pentru rase mari, mijlocii, și mici...
Pentru rase mici și pitice cu clește cu caractere mici.
Deoarece în România clește cu caractere mai mici de 7 mm nu se comercializează...se poate încerca tatuarea raselor pitice cu caracterele de 7 mm, cu condiția, ca să existe suficient spatiu pe ureche pentru tatuaj, în acest sens se elimină spațiile libere dintre cifre și litere pentru micșorarea lungimii tatuajului prin anularea pauzelor dintre loc, lună, an; sau dintre RO și nr de înregistrare.

*9. CARE ESTE TEHNICA TATUĂRII ? *****

Tatuarea implică mai multe aspecte ce trebuiesc rezolvate - este nevoie de clește, de pastă de tatuaj, dar nu numai .
Tatuarea se realizează în mod normal de către 2 persoane - o persoană va ține iepurele, alta îl va tatua . Mai nou există cutii speciale pentru tatuaj, cutii în care puii sunt băgați și le este imobilizat capul astfel că nu au cum să facă mișcări ample în momentul tatuării.
Sunt necesare anumite acțiuni preliminare : trebuie să avem la dispoziție o masă destul de înaltă ( circa 90 -100 cm) pentru a putea lucra lejer, fără a sta aplecați .
Întâi se degresează urechile iepurașilor cu alcool medicinal și vată, ambele urechi .
Iepurii îi avem stocați individual în cuști pentru a putea fi ușor identificabili spre tatuare .
Hârtia cu datele de tatuare din registrul genealogic trebuie să fie la îndemână .
Tatuarea comportă o anumită tehnică - se alege locul propice tatuării, evitând zona venei principale a urechii .
Pasta de tatuat sau tușul trebuie să fie bine agitat înainte de aplicare .
Se va composta urechea, iar apoi se va aplica pasta de tatuat . După aplicare se maseză cu degetul urechea pentru ca pasta să intre în orificiile mici create . Masajul urechii este important pentru realizarea unui tatuaj omogen ce se poate citi ușor de către arbitri în cazul participării la concursuri, sau de către crescători pentru identificare.
Sângerarea accidentală se oprește prin aplicarea unei comprese sterile timp de câteva minute.
*
Material realizat de Marcel Balan,
Master în Biotehnologii .
Share on linkedin Share on facebook Share on twitter Share on email More Sharing Services



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.