1315 poze   29113 vizite
Albume
a Contactacasa la crescatoriAchizitie californian 2014Achizitie mascul 96 pct camp nationalAchizitii berbec 2014Achizitii martie 2013 marele berbec germanAchiztie mascul germania 96 pct De vanzaream facut noi achizitii 2012 berbecAm noi achizitii 2012 marca Ilie Nigaberbeci_germani arhivacampion national Romania Suceava 2014Coccidiozacuib din 8 05 2014 din galbeniCuib din campioana nationala 2015Cuib din campioni nationali 2015cumparCusti transportde ce se tatueaza iepuriiDe vanzareEXPO IASI 2013Expo Iasi 2014Expo Iasi 2015Expo TG SECUIESC 2013Femela 8 luni neagrafemela californian 8 lunifemela galben 9 luni 1 fatareFemela galben agouti mantulat 7 luniFemela Havana mantulatFemela pt 2016Femela Thuringen 7 luniFemela thuringian inchisFemela2 thuringen pt2016Femele Thuringen 6 lunifluture urias_german pestritGaini   pui italianca 6 zile 2013gaini combatante indiene piticigaini italiene potarnichiugaini-australorpinformatii utileInvitatiela peste 1Linie Slovacia achizitiemascul 2017Mascul agouti pt 2016mascul californian 10 luni   femela 8 gri agoutiMascul chinchilaMascul chinchila 5 luniMascul galben agouti 10 luniMascul Isabel 1 anMascul pt 2016Mascul pt 2017Mascul Thuringen pt 2016mascul urias gri german 2 3013mascul urias gri german 1 2013masculi berbec 2014Masculi berbec 2015 maturiMatca berbec pt 2014maternitateaMedicamente si medicamentatia la iepuriMetode de crestere a iepurilor de rasaNoua achizitieo femela berbec superba la 8kg vandutaPentru crescatoriPentru mine 2017poze bacauPoze clujPoze Czifra calinPoze pt un prietenPoze Salajpoze svRezultate europene FrantaRezultate obtinute la expo Iasi 2013Rezultate obtinute la expo Iasi 2014Rezultate obtinute la expo Iasi 2015Rezultate obtinute la expo Iasi 2016Rezultate obtinute nationala Lugoj 2015Sora campionului vandutaTineret 2014   femela nr 9      mascul nr 5   femela 10   femela nr 1   femela nr 2   femela nr 3   femela nr 4      femela nr 5   femela nr 6      femela nr 8   femela nr 7   masc 5   mascul nr 1de vanzare 94pct nationala sv      mascul nr 2         masc 3         masc 4 chinchilaurias_german arhiva

membru din 4 septembrie 2009

Pentru crescatori

Criterii de apreciere la achiziția iepurilor de rasă pentru reproducție
.
1. STAREA DE SĂNĂTATE și ÎNTREȚINERE
________________________________________________________________________
- întreținerea și sănătatea se observă destul de ușor, dacă blănița e strălucitoare, dacă iepurele e curat, dacă musculatura e bine dezvoltată, dacă are greutatea conformă cu vârsta . Dezvoltarea musculaturii se observă cu ochiul liber și prin atigere pe spate . Starea sănătății se verifică la achiziție, prin controlul nasului, urechilor, organelor genitale , pentru a observa eventualele nereguli minore sau majore .
Vârsta poate fi atestată pe baza certificatului de origine emis de o asociație - tatuajul trebuie să fie conform certificatului .
După achiziție, obligatoriu SE VOR IMPUNE MĂSURI DE BIOSECURITATE, iepurele respectiv va sta o perioadă de circa 3 săptămâni în CARANTINĂ, adică separat de incinta efectivului, pentru a nu propaga eventuale maladii în stare de latență .
În acest timp se va observa și se vor trata eventualele afecțiuni OBSERVATE.

2. CERTIFICAREA - este un criteriu important pentru iepurii de rasă .
______________________________________________________________________________
Faptul că primiți un certificat de origine înseamnă că iepurele respectiv este înregistrat într-un registru genealogic, că cineva vă poate confirma acest lucru, și că acel iepure este luat în evidența unei asociații de crescători, iar proprietarul este membru al unei asociații de crescători.
Acest lucru poate reprezenta o garanție pentru iepurele respectiv, în sensul că este de rasă pură și are vaccinările făcute.
Dacă iepurele este doar tatuat, și nu are actul de identitate, adică acel certificat de origine în care sunt trecute datele și avizele medicului veterinar, înseamnă că ceva nu e în regulă . Undeva e șubred ceva .
Este bine ca la achiziționarea sau la înstrăinarea unui iepure de rasă să cereți sau să dați acest certificat de origine, mai ales dacă iepurele respectiv este destinat reproducției !
Certificatele de origine - pentru iepuri fiind emise de asociații, cu personalitate juridică, având stampila rotundă pe ele și semnăturile, sunt acte cu valoare juridică - oficiale .

Certificatele de origine atestă în același timp:
_____________________________________________________________________
a. Identitatea iepurelui, prin tatuaj,
b. Proprietarul iepurelui (crescătoria unde s-a născut), și adresa lui.
c. Ascendența pe linie paternă și maternă, dacă se cunoaște ;
c. Expertiza sanitară - doar pentru vaccinare - cu parafa și semnătura doctorului veterinar
d. Performațele iepurelui și ale părinților - Participarea la expoziții atestată tot de responsabilul registrului genealogic și ștampila asociației sau clubului
e. Asociația emitentă - înscrisă în antet pe prima pagină - tot cu ștampila rotundă.

3. VACCINAREA
___________________________________________________
dacă iepurele a fost vaccinat sau nu - vaccinarea iepurilor se face la o vârstă minimă de 6 săptămâni, cu condiția ca puii să fie bine alăptați, și să aibă măcar 1 kg ca greutate, astfel va suporta bine vaccinul . Vaccinarea este urmată de revaccinare, după alte 3 săptămâni sau 1 lună de la primul rapel . Înscrierea vaccinării trebuie să fie însoțită pe certificatul de origine de parafa și semnătura medicului veterinar care a făcut vaccinul sau sub îndrumarea căruia s-au vaccinat iepurii .
- Așadar achiziția unui iepure de face de la vârsta de 2 luni și jumate minim, dacă nu-l luați cu certificat ștampilat, nu puteți fi sigur că e vaccinat, doar pe vorbe . Cei care afirmă că au vaccinat și dau iepuri de 6 săptămâni, nu respectă aceste reguli .
.
4. GENEALOGIA sau PEDIGREE -ul
________________________________________________________
Ascendența atestată la rubrica genealogie, unde sunt înscrise datele părinților și perfomanțele lor în CERTIFICATUL DE ORIGINE ...ștampilat de Asociația emitentă
- genealogia e foarte importantă - e un criteriu care face diferența la prețul animalului .
Genealogia poate arăta apartenența animalului la o anumită linie, care prezintă anumite caractere proieminente care au constituit baza selecției pentru realizarea acelei linii, fie ea de masculi, fie ea de femele . Dacă componeții anumitor linii, au obținut rezultate în compețiții atunci valoarea lor crește.
Rezultatele obținute de iepurii de concurs se pot găsi în cataloagele expozițiilor organizate de cluburi, sau a expozițiilor naționale. Aceste cataloage sunt expuse chiar on line pe internat.
Achiziția se poate face și pentru a combina două linii foarte bune, sau pentru a constitui un nucleu (matcă) cu componenți din linii diferite . Crescătorii de elită urmăresc anumite caractere proieminente din anumite linii .
Mulți crescători de elită fac achiziții din străinătate, din țări cu tradiție în creșterea iepurilor, și de la crescători care au obținut rezultate foarte bune. Achizițiile din străinătate pot varia între sume cuprinse între 50 - 200 de euro, depinde de rasă, vârstă, și performanțe .
.
5. CONFORMITATEA CU STANDARDUL RASEI
________________________________________________________________
- criteriu foarte important, acest lucru se observă și se analizează, fiecare știe ce urmărește să cumpere - standardul trebuie cunoscut mai ales de membrii asociațiilor de crescători.
Trebuie menționat că standardul este o descriere generală valabilă pentru o rasă - însă diversitatea animalelor este foarte mare, de obicei exemplarele declarate aparținând anumitor linii, deținute de crescători renumiți și foate experimentați, întrunesc cele mai multe criterii de concordanță cu standardul . Diversitatea mare de linii este normală și ea se datorează variabilității largi și incrucișărilor , fenomenului de heterozis.
.
6. PERFORMANȚE OBȚINUTE...în concursuri, expoziții..
_________________________________________________________________
- acest criteriu face diferența la preț, sau ar trebui să facă diferența la preț .
- dacă a participat în concursuri și a fost evaluat, are o calitate demonstrată care face diferența la preț , în funcție de clasificare expoziției și de punctajul obținut ;
Punctajul obținut reflectă evaluarea privind conformitatea cu standardul, cu cât punctajul este mai mare și are calificative bune, foarte bune, remarcabile sau excepționale cu atât iepurele este mai valoros . Dacă iepurele a obținut performanța într-o expoziție județeană locală sau a obținut performanța într-o expoziție națională, sau europeană, unde au existat competitori valoroși sau unde au arbitrat arbitri internaționali.
Deja dacă părinții au trecut prin competiții și au fost evaluați, însemnă că acele animale sau puii lor sunt recunoscute a fi de rasă pură și cu perspective pentru performanță. Puii, de asemenea, vor avea încărcătura genetică a părinților, dar aceasta trebuie demonstrată prin certificatul de origine la rubricile respective.
.
7. TATUAJUL
______________________________
- Iepurii tatuați trebuie să fie însoțiți de certificatul de origine, emis de asociație . Ei se pot identifica oricând , pot participa la expoziții DOAR DACĂ AU ȘI CERTIFICATUL de ORIGINE EMIS DE ASOCIAȚIE CU ȘTAMPILA Clubului și a Responsabilului de Registru genealogic .
- fiind tatuați însemnă un plus important în evaluare și identificare.


8. GREUTATEA și VÂRSTA
_______________________________
- Este un criteriu care are o importanță deosebită mai ales la pui și tineret, dar și la adulți - aprecierea se poate face cu atât mai bine dacă iepurele este tatuat, deci i se poate determina vârsta - iar după vârsta lui trebuie să aibă o anumită greutate corespunzătoare vârstei și rasei respective . În literatura de specialitate sunt date despre evoluția greutății cu vârsta la majoritatea raselor de iepuri.
Corelarea vârstei cu greutatea poate evidenția carențe de creștere sau de dezvoltare iar mai departe, existența unor boli cronice, mai puțin evidente care au repercusiuni asupra greutății și dezvoltării normale ale iepurelui.
.
9. PREȚUL
----------------
- este important, dar este ultimul criteriu care trebuie luat în considerare - prețul înglobează toate celelalte aspecte prezentate, dacă aspectele cum sunt sănătatea, vaccinurile, performanțele obținute, genealogia - sunt satisfăcute atunci și prețul va fi pe măsură .
Însemnă că vă orientați după o anumită calitate .
Dacă prețul va fi scăzut trebuie să vă puneți întrebarea : de ce iepurele este vândut așa de ieftin ?
Depinde de ceea ce vă doriți dumneavoastră să achiziționați ...iepuri de concurs și reproducție, sau iepuri pentru carne și sacrificat .
Aceste criterii sunt pentru iepurii de concurs și reproducție.Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.