damy13bog
1315 poze   26000 vizite
Albume
a Contact
acasa la crescatori
Achizitie californian 2014
Achizitie mascul 96 pct camp national
Achizitii berbec 2014
Achizitii martie 2013 marele berbec german
Achiztie mascul germania 96 pct De vanzare
am facut noi achizitii 2012 berbec
Am noi achizitii 2012 marca Ilie Niga
berbeci_germani arhiva
campion national Romania Suceava 2014
Coccidioza
cuib din 8 05 2014 din galbeni
Cuib din campioana nationala 2015
Cuib din campioni nationali 2015
cumpar
Custi transport
de ce se tatueaza iepurii
De vanzare
EXPO IASI 2013
Expo Iasi 2014
Expo Iasi 2015
Expo TG SECUIESC 2013
Femela 8 luni neagra
femela californian 8 luni
femela galben 9 luni 1 fatare
Femela galben agouti mantulat 7 luni
Femela Havana mantulat
Femela pt 2016
Femela Thuringen 7 luni
Femela thuringian inchis
Femela2 thuringen pt2016
Femele Thuringen 6 luni
fluture urias_german pestrit
Gaini
   pui italianca 6 zile 2013
gaini combatante indiene pitici
gaini italiene potarnichiu
gaini-australorp
informatii utile
Invitatie
la peste 1
Linie Slovacia achizitie
mascul 2017
Mascul agouti pt 2016
mascul californian 10 luni
   femela 8 gri agouti
Mascul chinchila
Mascul chinchila 5 luni
Mascul galben agouti 10 luni
Mascul Isabel 1 an
Mascul pt 2016
Mascul pt 2017
Mascul Thuringen pt 2016
mascul urias gri german 2 3013
mascul urias gri german 1 2013
masculi berbec 2014
Masculi berbec 2015 maturi
Matca berbec pt 2014
maternitatea
Medicamente si medicamentatia la iepuri
Metode de crestere a iepurilor de rasa
Noua achizitie
o femela berbec superba la 8kg vanduta
Pentru crescatori
Pentru mine 2017
poze bacau
Poze cluj
Poze Czifra calin
Poze pt un prieten
Poze Salaj
poze sv
Rezultate europene Franta
Rezultate obtinute la expo Iasi 2013
Rezultate obtinute la expo Iasi 2014
Rezultate obtinute la expo Iasi 2015
Rezultate obtinute la expo Iasi 2016
Rezultate obtinute nationala Lugoj 2015
Sora campionului vanduta
Tineret 2014
   femela nr 9
      mascul nr 5
   femela 10
   femela nr 1
   femela nr 2
   femela nr 3
   femela nr 4
      femela nr 5
   femela nr 6
      femela nr 8
   femela nr 7
   masc 5
   mascul nr 1de vanzare 94pct nationala sv
      mascul nr 2
         masc 3
         masc 4 chinchila
urias_german arhiva

membru din 4 septembrie 2009

Pentru crescatori

Criterii de apreciere la achiziția iepurilor de rasă pentru reproducție
.
1. STAREA DE SĂNĂTATE și ÎNTREȚINERE
________________________________________________________________________
- întreținerea și sănătatea se observă destul de ușor, dacă blănița e strălucitoare, dacă iepurele e curat, dacă musculatura e bine dezvoltată, dacă are greutatea conformă cu vârsta . Dezvoltarea musculaturii se observă cu ochiul liber și prin atigere pe spate . Starea sănătății se verifică la achiziție, prin controlul nasului, urechilor, organelor genitale , pentru a observa eventualele nereguli minore sau majore .
Vârsta poate fi atestată pe baza certificatului de origine emis de o asociație - tatuajul trebuie să fie conform certificatului .
După achiziție, obligatoriu SE VOR IMPUNE MĂSURI DE BIOSECURITATE, iepurele respectiv va sta o perioadă de circa 3 săptămâni în CARANTINĂ, adică separat de incinta efectivului, pentru a nu propaga eventuale maladii în stare de latență .
În acest timp se va observa și se vor trata eventualele afecțiuni OBSERVATE.

2. CERTIFICAREA - este un criteriu important pentru iepurii de rasă .
______________________________________________________________________________
Faptul că primiți un certificat de origine înseamnă că iepurele respectiv este înregistrat într-un registru genealogic, că cineva vă poate confirma acest lucru, și că acel iepure este luat în evidența unei asociații de crescători, iar proprietarul este membru al unei asociații de crescători.
Acest lucru poate reprezenta o garanție pentru iepurele respectiv, în sensul că este de rasă pură și are vaccinările făcute.
Dacă iepurele este doar tatuat, și nu are actul de identitate, adică acel certificat de origine în care sunt trecute datele și avizele medicului veterinar, înseamnă că ceva nu e în regulă . Undeva e șubred ceva .
Este bine ca la achiziționarea sau la înstrăinarea unui iepure de rasă să cereți sau să dați acest certificat de origine, mai ales dacă iepurele respectiv este destinat reproducției !
Certificatele de origine - pentru iepuri fiind emise de asociații, cu personalitate juridică, având stampila rotundă pe ele și semnăturile, sunt acte cu valoare juridică - oficiale .

Certificatele de origine atestă în același timp:
_____________________________________________________________________
a. Identitatea iepurelui, prin tatuaj,
b. Proprietarul iepurelui (crescătoria unde s-a născut), și adresa lui.
c. Ascendența pe linie paternă și maternă, dacă se cunoaște ;
c. Expertiza sanitară - doar pentru vaccinare - cu parafa și semnătura doctorului veterinar
d. Performațele iepurelui și ale părinților - Participarea la expoziții atestată tot de responsabilul registrului genealogic și ștampila asociației sau clubului
e. Asociația emitentă - înscrisă în antet pe prima pagină - tot cu ștampila rotundă.

3. VACCINAREA
___________________________________________________
dacă iepurele a fost vaccinat sau nu - vaccinarea iepurilor se face la o vârstă minimă de 6 săptămâni, cu condiția ca puii să fie bine alăptați, și să aibă măcar 1 kg ca greutate, astfel va suporta bine vaccinul . Vaccinarea este urmată de revaccinare, după alte 3 săptămâni sau 1 lună de la primul rapel . Înscrierea vaccinării trebuie să fie însoțită pe certificatul de origine de parafa și semnătura medicului veterinar care a făcut vaccinul sau sub îndrumarea căruia s-au vaccinat iepurii .
- Așadar achiziția unui iepure de face de la vârsta de 2 luni și jumate minim, dacă nu-l luați cu certificat ștampilat, nu puteți fi sigur că e vaccinat, doar pe vorbe . Cei care afirmă că au vaccinat și dau iepuri de 6 săptămâni, nu respectă aceste reguli .
.
4. GENEALOGIA sau PEDIGREE -ul
________________________________________________________
Ascendența atestată la rubrica genealogie, unde sunt înscrise datele părinților și perfomanțele lor în CERTIFICATUL DE ORIGINE ...ștampilat de Asociația emitentă
- genealogia e foarte importantă - e un criteriu care face diferența la prețul animalului .
Genealogia poate arăta apartenența animalului la o anumită linie, care prezintă anumite caractere proieminente care au constituit baza selecției pentru realizarea acelei linii, fie ea de masculi, fie ea de femele . Dacă componeții anumitor linii, au obținut rezultate în compețiții atunci valoarea lor crește.
Rezultatele obținute de iepurii de concurs se pot găsi în cataloagele expozițiilor organizate de cluburi, sau a expozițiilor naționale. Aceste cataloage sunt expuse chiar on line pe internat.
Achiziția se poate face și pentru a combina două linii foarte bune, sau pentru a constitui un nucleu (matcă) cu componenți din linii diferite . Crescătorii de elită urmăresc anumite caractere proieminente din anumite linii .
Mulți crescători de elită fac achiziții din străinătate, din țări cu tradiție în creșterea iepurilor, și de la crescători care au obținut rezultate foarte bune. Achizițiile din străinătate pot varia între sume cuprinse între 50 - 200 de euro, depinde de rasă, vârstă, și performanțe .
.
5. CONFORMITATEA CU STANDARDUL RASEI
________________________________________________________________
- criteriu foarte important, acest lucru se observă și se analizează, fiecare știe ce urmărește să cumpere - standardul trebuie cunoscut mai ales de membrii asociațiilor de crescători.
Trebuie menționat că standardul este o descriere generală valabilă pentru o rasă - însă diversitatea animalelor este foarte mare, de obicei exemplarele declarate aparținând anumitor linii, deținute de crescători renumiți și foate experimentați, întrunesc cele mai multe criterii de concordanță cu standardul . Diversitatea mare de linii este normală și ea se datorează variabilității largi și incrucișărilor , fenomenului de heterozis.
.
6. PERFORMANȚE OBȚINUTE...în concursuri, expoziții..
_________________________________________________________________
- acest criteriu face diferența la preț, sau ar trebui să facă diferența la preț .
- dacă a participat în concursuri și a fost evaluat, are o calitate demonstrată care face diferența la preț , în funcție de clasificare expoziției și de punctajul obținut ;
Punctajul obținut reflectă evaluarea privind conformitatea cu standardul, cu cât punctajul este mai mare și are calificative bune, foarte bune, remarcabile sau excepționale cu atât iepurele este mai valoros . Dacă iepurele a obținut performanța într-o expoziție județeană locală sau a obținut performanța într-o expoziție națională, sau europeană, unde au existat competitori valoroși sau unde au arbitrat arbitri internaționali.
Deja dacă părinții au trecut prin competiții și au fost evaluați, însemnă că acele animale sau puii lor sunt recunoscute a fi de rasă pură și cu perspective pentru performanță. Puii, de asemenea, vor avea încărcătura genetică a părinților, dar aceasta trebuie demonstrată prin certificatul de origine la rubricile respective.
.
7. TATUAJUL
______________________________
- Iepurii tatuați trebuie să fie însoțiți de certificatul de origine, emis de asociație . Ei se pot identifica oricând , pot participa la expoziții DOAR DACĂ AU ȘI CERTIFICATUL de ORIGINE EMIS DE ASOCIAȚIE CU ȘTAMPILA Clubului și a Responsabilului de Registru genealogic .
- fiind tatuați însemnă un plus important în evaluare și identificare.


8. GREUTATEA și VÂRSTA
_______________________________
- Este un criteriu care are o importanță deosebită mai ales la pui și tineret, dar și la adulți - aprecierea se poate face cu atât mai bine dacă iepurele este tatuat, deci i se poate determina vârsta - iar după vârsta lui trebuie să aibă o anumită greutate corespunzătoare vârstei și rasei respective . În literatura de specialitate sunt date despre evoluția greutății cu vârsta la majoritatea raselor de iepuri.
Corelarea vârstei cu greutatea poate evidenția carențe de creștere sau de dezvoltare iar mai departe, existența unor boli cronice, mai puțin evidente care au repercusiuni asupra greutății și dezvoltării normale ale iepurelui.
.
9. PREȚUL
----------------
- este important, dar este ultimul criteriu care trebuie luat în considerare - prețul înglobează toate celelalte aspecte prezentate, dacă aspectele cum sunt sănătatea, vaccinurile, performanțele obținute, genealogia - sunt satisfăcute atunci și prețul va fi pe măsură .
Însemnă că vă orientați după o anumită calitate .
Dacă prețul va fi scăzut trebuie să vă puneți întrebarea : de ce iepurele este vândut așa de ieftin ?
Depinde de ceea ce vă doriți dumneavoastră să achiziționați ...iepuri de concurs și reproducție, sau iepuri pentru carne și sacrificat .
Aceste criterii sunt pentru iepurii de concurs și reproducție.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.