damy13bog
1315 poze   26000 vizite
Albume
a Contact
acasa la crescatori
Achizitie californian 2014
Achizitie mascul 96 pct camp national
Achizitii berbec 2014
Achizitii martie 2013 marele berbec german
Achiztie mascul germania 96 pct De vanzare
am facut noi achizitii 2012 berbec
Am noi achizitii 2012 marca Ilie Niga
berbeci_germani arhiva
campion national Romania Suceava 2014
Coccidioza
cuib din 8 05 2014 din galbeni
Cuib din campioana nationala 2015
Cuib din campioni nationali 2015
cumpar
Custi transport
de ce se tatueaza iepurii
De vanzare
EXPO IASI 2013
Expo Iasi 2014
Expo Iasi 2015
Expo TG SECUIESC 2013
Femela 8 luni neagra
femela californian 8 luni
femela galben 9 luni 1 fatare
Femela galben agouti mantulat 7 luni
Femela Havana mantulat
Femela pt 2016
Femela Thuringen 7 luni
Femela thuringian inchis
Femela2 thuringen pt2016
Femele Thuringen 6 luni
fluture urias_german pestrit
Gaini
   pui italianca 6 zile 2013
gaini combatante indiene pitici
gaini italiene potarnichiu
gaini-australorp
informatii utile
Invitatie
la peste 1
Linie Slovacia achizitie
mascul 2017
Mascul agouti pt 2016
mascul californian 10 luni
   femela 8 gri agouti
Mascul chinchila
Mascul chinchila 5 luni
Mascul galben agouti 10 luni
Mascul Isabel 1 an
Mascul pt 2016
Mascul pt 2017
Mascul Thuringen pt 2016
mascul urias gri german 2 3013
mascul urias gri german 1 2013
masculi berbec 2014
Masculi berbec 2015 maturi
Matca berbec pt 2014
maternitatea
Medicamente si medicamentatia la iepuri
Metode de crestere a iepurilor de rasa
Noua achizitie
o femela berbec superba la 8kg vanduta
Pentru crescatori
Pentru mine 2017
poze bacau
Poze cluj
Poze Czifra calin
Poze pt un prieten
Poze Salaj
poze sv
Rezultate europene Franta
Rezultate obtinute la expo Iasi 2013
Rezultate obtinute la expo Iasi 2014
Rezultate obtinute la expo Iasi 2015
Rezultate obtinute la expo Iasi 2016
Rezultate obtinute nationala Lugoj 2015
Sora campionului vanduta
Tineret 2014
   femela nr 9
      mascul nr 5
   femela 10
   femela nr 1
   femela nr 2
   femela nr 3
   femela nr 4
      femela nr 5
   femela nr 6
      femela nr 8
   femela nr 7
   masc 5
   mascul nr 1de vanzare 94pct nationala sv
      mascul nr 2
         masc 3
         masc 4 chinchila
urias_german arhiva

membru din 4 septembrie 2009

de ce se tatueaza iepurii

1. DE CE SE TATUEAZĂ IEPURII ?

Întrebarea este firească, și are un răspuns cu mai multe motivații :
a) pe baza tatuajului iepurii pot fi identificați de către crescători - dacă numărul iepurilor dintr-o crescătorie depășește câteva zeci, mai ales la crescătorii care au o bază de selecție solidă, acest lucru îi ajută la a nu face confuzii între exemplarele aceleiași rase.
b) tatuajul specifică vârsta animalului și zona din care provine - pe baza acestor informații se fac împerecheri, se programează montele, se clasează animalele bătrâne;
c) faptul că iepurii sunt tatuați prezintă avantajul posibilității realizării unei genealogii a unei familii, sau a unei linii concepute de un anumit crescător. Genealogia iepurilor este înscrisă pe certificatul de origine emis de asociație, înscrisurile fiind făcute de responsabilul registrului genealogic sau chiar de crescător .
d) tatuajul unui iepure poate fi controlat sau verificat de către un terț ( arbitru în concurs, sau cumpărător la expoziție) la registrul asociației respective, pe baza certificatului de origine.
e) iepurii din rase pure folosiți la reproducție este bine a fi tatuați tocmai pentru ca să existe posibilitatea realizării arborelui genealogic de către crescător. Acest lucru îi ajută pe crescători la selecție și la ameliorarea rasei, chiar dacă iepurii respectivi nu participă la concursuri. Este greșită ideea că numai iepurii de concurs se tatuează.
Se pot tatua chiar și hibrizii care sunt folosiți la împerecheri pentru diverse infuzii sau pentru obținerea unor rase. Bineînțeles acest lucru se specifică pe certificatul de origine.
f) iepurii care participă la competiții, concursuri, expoziții trebuie să aibă tatuaj. Proprietarul trebuie să aibă și certificatul de origine al iepurelui respectiv cu avizele sanitar-veterinare. Tatuajele iepurilor aflați în concurs se verifică de către responsabilul registrului genealogic al asociației naționale, care are și responsabilitatea de a completa după omologarea rezultatelor concursului, pe certificatul de origine al iepurelui, titlul câștigat de acel iepure la acea competiție, la cererea crescătorului !
Titlul obținut nu se trece doar pe fișa de arbitraj, ci se menționează și pe certificatul de origine la rubrica special destinată ( Calificative obținute la expoziții ) !

2. CARE E PROCEDURA DE ÎNREGISTRARE ?

- Procedura corectă este următoarea: membrii clubului care au femelele cu pui, anunță din timp existența cuibului ( data fătării), responsabilului cu registrul genealogic pentru a fi notați pe o listă de așteptare în ordinea cronologică ).
Când puii împlinesc 2 luni, crescătorul completează certificatul de montă, document care atestă existența cuibului cu ...n pui de iepuri de rasă.
Certificatul de montă se transmite responsabilului cu registrul genealogic pentru a face înscrisurile necesare în registrul genealogic.
Crescătorul va primi certificatul de montă înapoi completat cu datele de înregistrare din registrul genealogic, pe baza cărora va executa tatuajul iepurelui.
-*** ( Noi am realizat formularul electronic al Certificatului de montă ce e transmis prin e-mail și lucrăm efectiv cu formularul electronic ).

3. CINE TATUEAZĂ IEPURII ?

- Maestrul responsabil cu tatuajele în cadrul clubului de iepuri sau crescătorii care au clește - fiindcă noi avem în club crescători care au propriul clește de tatuat .
După însușirea regulilor corecte de tatuaj, fiecare membru poate tatua proprii iepuri, cu condiția transmiterii anterioare a datelor necesare înscrierii în registrul genealogic, și cu respectarea tuturor procedurilorregulamentului Registrului Genealogic al UGCPPAM România .
Tatuarea se face de crescător sub îndrumarea maestrului. Bineînțeles fiecare crescător va selecționa foarte bine iepurii care merită a fi tatuați, adică acei iepuri care sunt destinați să participe la reproducție sau la expoziții.
De ce?
Fiindcă foarte mulți crescători și-au luat clește de tatuaj și își tatuează iepurii singuri. Acest lucru este un avantaj mai ales pentru membrii aflați la anumite distanțe . Iepurii tatuați trebuie să aibă neaparat și certificat de origine emis de asociația națională .

4. CÂND SE TATUEAZĂ ? LA CE VÂRSTĂ ?

- Iepurii se tatuează când încă sunt cu mama lor, la vârsta de 2 luni , pentru rasele mari , iar pentru rasele mijlocii, mici și pitice, tatuajul se va executa atunci când urechea este suficient de dezvoltată pentru a permite tatuarea, de obicei pe la 3 luni.
Există și cazuri excepționale când se tatuează exemplare mai mari de 2 luni, sau chiar adulte, deoarece nu au existat posibilități de tatuare - lipsă clește - exemplarele se înregistrează în registru cu datele respective și se verifică dacă sunt rasă pură .

5. CARE IEPURI SE TATUEAZĂ ?

Se tatuează numai iepurii de rasă pură, iepurii care sunt destinați în special reproducerii, și care sunt destinați evenimentelor expoziționale . Dintr-un cuib se vor tatua exemplarele care merită întradevăr să aibă urmași și care au fost selecționate pe baza unor criterii de selecție bine concepute de fiecare crescător, în concordanță cu cerințele standardului rasei respective !***
Se pot tatua și exemplare hibride rezultate din încrucișarea părinților aparținând unor rase diferite, dacă aceste animale participă la anumite programe sau proiecte de ameliorare ce se desfășoară pe o anumită perioadă de timp, din necesitatea identificării corecte .
Când se tatuează maestrul de tatuaje sau crescătorul verifică ca fiecare exemplar tatuat să fie fără defecte grave, sau alte leziuni în diverse părți ale corpului.

6. UNDE SE TATUEAZĂ ? CARE SUNT REGULILE ?
Se tatuează urechea stângă și urechea dreaptă după regulile cunoscute.


7. CÂȚI IEPURI POATE TATUA UN CRESCĂTOR ?

Un crescător poate tatua practic un număr nelimitat de iepuri, dacă condițile pe care le are îi permit acest lucru, și dacă plătește taxele de tatuaj stabilite pentru înregistrarea și certificarea lor ( ale asociației ) - pe baza cărora primește numere din registrul genealogic și certificatele de origine.

8. CU CE SE TATUEAZĂ ?

Cu clește de tatuat iepuri special, pentru rase mari, mijlocii, și mici...
Pentru rase mici și pitice cu clește cu caractere mici.
Deoarece în România clește cu caractere mai mici de 7 mm nu se comercializează...se poate încerca tatuarea raselor pitice cu caracterele de 7 mm, cu condiția, ca să existe suficient spatiu pe ureche pentru tatuaj, în acest sens se elimină spațiile libere dintre cifre și litere pentru micșorarea lungimii tatuajului prin anularea pauzelor dintre loc, lună, an; sau dintre RO și nr de înregistrare.

*9. CARE ESTE TEHNICA TATUĂRII ? *****

Tatuarea implică mai multe aspecte ce trebuiesc rezolvate - este nevoie de clește, de pastă de tatuaj, dar nu numai .
Tatuarea se realizează în mod normal de către 2 persoane - o persoană va ține iepurele, alta îl va tatua . Mai nou există cutii speciale pentru tatuaj, cutii în care puii sunt băgați și le este imobilizat capul astfel că nu au cum să facă mișcări ample în momentul tatuării.
Sunt necesare anumite acțiuni preliminare : trebuie să avem la dispoziție o masă destul de înaltă ( circa 90 -100 cm) pentru a putea lucra lejer, fără a sta aplecați .
Întâi se degresează urechile iepurașilor cu alcool medicinal și vată, ambele urechi .
Iepurii îi avem stocați individual în cuști pentru a putea fi ușor identificabili spre tatuare .
Hârtia cu datele de tatuare din registrul genealogic trebuie să fie la îndemână .
Tatuarea comportă o anumită tehnică - se alege locul propice tatuării, evitând zona venei principale a urechii .
Pasta de tatuat sau tușul trebuie să fie bine agitat înainte de aplicare .
Se va composta urechea, iar apoi se va aplica pasta de tatuat . După aplicare se maseză cu degetul urechea pentru ca pasta să intre în orificiile mici create . Masajul urechii este important pentru realizarea unui tatuaj omogen ce se poate citi ușor de către arbitri în cazul participării la concursuri, sau de către crescători pentru identificare.
Sângerarea accidentală se oprește prin aplicarea unei comprese sterile timp de câteva minute.
*
Material realizat de Marcel Balan,
Master în Biotehnologii .
Share on linkedin Share on facebook Share on twitter Share on email More Sharing ServicesAlbumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.